Overgangshormonen, dit is waarom ze zo belangrijk zijn

Overgangshormonen hebben grote invloed op jouw lichaam tijdens de overgang. Van nature is de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in jouw lichaam gelijk. Maar wanneer jij je 40e levensjaar bereikt, beginnen de overgangshormonen hun werk te doen.

Jouw lichaam zal in eerste instantie nog weinig aantrekken van deze veranderingen. Alleen naarmate de jaren vorderen, en je verder in de overgang komt, ga ook jij merken dat je lichaam verandert.

Door deze overgangshormonen maakt jouw lichaam na verloop van tijd minder dan 60 procent van de gebruikelijke hoeveelheid oestrogeen aan. En progesteron? Dat wordt op een gegeven moment helemaal niet meer geproduceerd.

Dit gehele proces zorgt ervoor dat jij last krijgt van overgangsverschijnselen. De overgangshormonen zorgen er vervolgens voor dat je maar lastig een tegenaanval kan inzetten.

 

Afvallen? Dit overgangshormoon voorkomt het

Het zal je ongetwijfeld niet onbekend zijn dat vrouwen tijdens de overgang aankomen. Per vrouw kan dit aanzienlijk verschillen. Sommige vrouwen zien een gewichtstoename van een kleine procent, terwijl bij andere vrouwen dit kan oplopen tot 20 procent.

Deze gewichtstoename zou op het eerste gezicht eenvoudig te voorkomen en anders wel te verhelpen moeten zijn. Het zijn echter de overgangshormonen die dit proces ernstig bemoeilijken.

Cortisol is het meest ingrijpende overgangshormoon dat hieraan bijdraagt. Ben jij iemand die veel cardio-oefeningen doet om overtollig vet te verbranden? Dan zal het cortisolniveau in jouw lichaam hard stijgen. Dit komt doordat cortisol, een van de bekendste overgangshormonen, tijdens dit proces wordt aangemaakt.overang en hormonen

Afvallen wordt door cortisol bemoeilijkt doordat het signalen aan jouw lichaam afgeeft om vet sneller op te slaan. Hierdoor neemt de hoeveelheid vet in jouw lichaam toe en ontstaat dus al snel een klein buikje.

Hoe meer en harder je sport, hoe meer cortisol jouw lichaam aanmaakt. En het logische gevolg hiervan is dat er nog meer vet blijft hangen.

Je bent dus echt tegen de stroming in aan het zwemmen als je tijdens de overgang sport om vet te verbranden. De bekende overgangshormonen voorkomen dat jij door te sporten kunt afvallen.

 

Wat moet je dan doen?

Uiteindelijk begint een slanker lichaam altijd bij je voeding. Je kunt sporten wat je wilt, maar als je slecht eet zal je alsnog aankomen. Wanneer je maaltijden bereidt waarmee je jouw lichaam kunt voeden en tegelijk overtollig vet kunt laten verbranden, ben je effectief bezig.

Dit is dan ook precies wat Ria Kamelle bespreekt in haar cursus ‘Slank door de Overgang’. Zij bespreekt hoe overgangshormonen invloed hebben op jouw lichaam en hoe ze kunnen worden aangepakt.

Het is bijna onvermijdelijk om in de overgang deze hormonen niet te stimuleren. Ria heeft echter diverse technieken beschreven waarmee jij dit juist niet doet. Hierdoor voorkom je dat de overgangshormonen hun werk kunnen doen.

Afvallen wordt hierdoor weer mogelijk en jouw streefgewicht komt weer dichterbij. Met een uitgebreid receptenboek boordevol overheerlijke (gezonde) gerechten laat ze je tevens kennismaken met een gezonde leefstijl waardoor jij de overgang weet te overmeesteren.

Wil je meer weten over het stoppen van de overgangshormonen? Ontdek dan HIER alles over ‘Slank door de Overgang’!

Tags: ,
Vorig Bericht

Hoe de overgang de verandering op jouw figuur inzet en voor gewichtstoename zorgt

Volgende Bericht

Waarom een simpel overgang-dieet niet werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *